Krypto, a lifetime supporter of the Cyprus Anticancer Palliative Care

Η KRYPTO SECURITY (CYPRUS) LTD πορεύεται μαζί με τον Αντικαρκινικό Σύνδεσμο Κύπρου τους τελευταίους 10 μήνες, με σκοπό την ευαισθητοποίηση του κοινού. Αυτή τη χρονιά, σε μια προσπάθεια να ενισχύσουμε οικονομικά τον Αντικαρκινικό Σύνδεσμο, ποσοστό 2% από την ανανέωση των συμβολαίων των μελών του Krypto Safety Club διατίθεται για την ενίσχυση των δωρεάν υπηρεσιών Ανακουφιστικής Φροντίδας του Αντικαρκινικού Συνδέσμου Κύπρου.

 

Ο Αντικαρκινικός Σύνδεσμός Κύπρου φιλοξένησε την ομάδα του Krypto Safety Club στις εγκαταστάσεις του επαρχιακού γραφείου Λεμεσού όπου και είχαμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε την ανακουφιστική ομάδα του συνδέσμου

 

  • Δρ. Κλαούντια Πέτρου – Γενικός Ιατρός με ειδικότητα την Ανακουφιστική Φροντίδα • Γεωργία Λοΐζου – Κοινωνική Λειτουργός
  • Άντρεα Κκούφου – Κλινική Ψυχολόγος
  • Βαλεντίνα Νικολάου – Φυσιοθεραπεύτρια
  • Χρίστος Κίκας – Νοσηλευτής Κατ’οίκον

 

Η ιατρός της ομάδας, Δρ. Κλαούντια Πέτρου, μας έχει εξηγήσει πως η παροχή της ανακουφιστικής φροντίδας ορίζεται από την ολιστική και διεπιστημονική προσέγγιση, στοχεύοντας την βελτίωση της ποιότητας της ζωής των ασθενών καθώς και των οικογενειών τους.

 

Το κάθε μέλος της ομάδας της ανακουφιστικής φροντίδας συμβάλει με την ειδικότητα του στο να απαλύνει τον πόνο του ασθενή ολιστικά μέσα από την φροντίδα του σωματικού, συναισθηματικού, κοινωνικού, και πνευματικού πόνου.

 

Ο ρόλος του ιατρού στην ανακουφιστική φροντίδα, σύμφωνα με την Δρ. Κλαούντια Πέτρου, είναι να βοηθά τον ασθενή στη διαχείριση του πόνου και τις παρενέργειες που μπορεί να έχει ο ασθενείς μετά από τις θεραπείες με αποτέλεσμα ο ασθενής να έχει ποιότητα ζωής κατά την διάρκεια της θεραπείας του. Η θέση του νοσηλευτή, όπως μας εξήγησε ο κ. Χρίστος Κίκας είναι καθοριστική ως προς στην κάλυψη των αναγκών του ασθενή, μιας και ο νοσηλευτής γίνεται ένα από τα πιο κοντινά άτομα στο περιβάλλον του ασθενή.

 

Η ομάδα της ανακουφιστικής φροντίδας αξιολογεί τον κάθε ασθενή ξεχωριστά έτσι ώστε ο κάθε ασθενής να λαμβάνει την μέγιστη φροντίδα. Σύμφωνα με την κ. Βαλεντίνα Νικολάου, φυσιοθεραπεύτρια της ομάδα, η φυσιοθεραπευτική παρέμβαση είναι μέγιστης σημασίας. Ο φυσιοθεραπευτής θα εφαρμόσει ένα δομημένο και εξατομικευμένο πρόγραμμα άσκησης για την βελτίωση της μυϊκής δύναμης και της λειτουργικής ικανότητας του κάθε ασθενή. Συνεπώς ο φυσιοθεραπευτής έχει καθοριστικό ρόλο στη διεπιστημονική ομάδα για την ανακούφιση των συμπτωμάτων του καρκίνου και τη βελτίωση της καθημερινότητας των ασθενών. Η διάγνωση «έχεις καρκίνο» μοιάζει με εφιάλτη. Ο κάθε ασθενής αντιδρά διαφορετικά στο άκουσμα της διάγνωσης. Η συμβολή του ψυχολόγου, όπως μας εξηγεί η κ. Άντρεα Κκουφου, βοηθά στην κατανόηση και στη στήριξη του ασθενή αλλά και των συγγενών του αναπτύσσοντας ενσυναίσθηση και συμπόνια. Ο συνδετικός κρίκος μεταξύ συνδέσμου, οικογένειας, των κοινωνικών φορέων και υπηρεσιών με επίκεντρο τον ασθενή και τις ανάγκες του για είναι η κοινωνική λειτουργός του συνδέσμου κ. Γεωργία Λοΐζου. Με τον τρόπο αυτό διευρύνονται όλες οι ανάγκες των ασθενών έτσι ώστε να προσφέρεται υλική αλλά και ψυχοκοινωνική υποστήριξη.

 

Με αφορμή τον μήνα Οκτώβριο που είναι ο μήνας πρόληψης του καρκίνου του μαστού η ομάδα του Αντικαρκινικού Συνδέσμου στέλνει το μήνυμα «Η πρόληψη και η έγκαιρη διάγνωση μπορούν να σώσουν ζωές» Ο καρκίνος του μαστού σε νεαρές ηλικίες αυξάνεται για αυτό και συνιστούν όπως γίνεται προληπτικός έλεγχος.

Η ανακουφιστική φροντίδα έχει εφαρμοστεί στα μέσα του 20ου αιώνα στην Αγγλία από την Αγγλίδα νοσηλεύτρια, κοινωνική λειτουργό, ιατρό και συγγραφέα Dame Cicely Saunders, η οποία τόνισε τη σημασία του ελέγχου του πόνου και αναφέρθηκε στις έννοιες της συμπόνιας, της αξιοπρέπειας και του σεβασμού καθόλη την πορεία της ασθένειας ενός ατόμου.

 

#BESAFE#BEPROACTIVE